“Водата е живот, а чистата вода означава здраве.” – Одри Хепбърн

Каква вода е добре да пием? Има вода и вода – това сме научили още като деца. Водата в кухнята ни има един вкус, тази от минерален извор съвсем друг, а дворната чешма при баба и дядо навярно има вълшебни качества – толкова скъпоценни спомени имаме с нея.

Понякога разликата е просто в главите ни.

Ето защо решихме да изследваме само обективните и измерими фактори в избора на водата, която пием. Тази статия проучва важните качества на питейната вода през призмата на най-разпространените методи, по които тя стига до нас. Ще получите познание не само каква вода е добре да пиете, но и как да си я добавите по най-подходящия за Вас начин. Затова ще разгледаме първо популярните методи за пречистване на питейна вода в модерното ежедневие. После ще отговорим на най-често задаваните и някои изобщо незададени въпроси относно водата.

Популярните методи за пречистване на питейна вода

Едва ли са много хората, които пълнят бурета с дъждовна вода и поставят сребърна пара или въглен в тях. Дните, в които пълним ведро с вода от реката или езерото, са отдавна отминали за добро или зло.

Днес, всички разчитаме на 4 основни метода, за да си добавим питейна вода: местното ВиК дружество, бутилирана вода, домашни системи за филтриране на вода и филтриращи кани. Ето основните предимства и рискове, с които трябва да сте наясно за всеки метод.

Вода от ВиК дружествата

ВиК дружествата в България са задължени да покриват международен стандарт за качеството на питейната вода. Те използват редица физични и химични процеси, за да се справят с възможните органични и неорганични замърсявания на водата като за целта използват допустими норми. ВиК дружествата са задължени да спазват нормативната рамка на Европейския Съюз за питейна вода, която беше обновена на декември 2023 година.

Предимства на водата от ВиК дружества

  • Дружествата са задължени да осигуряват здравословна и чиста вода за консумация.
  • Държавата е контролиращият орган над ВиК дружествата.
  • Най-достъпната цена на литър.

Недостатъци на водата от ВиК дружества

  • Вариращи вкусови качества на водата.
  • ВиК нямат задължения и правомощия да контролират водопреносната мрежа в частните сгради и домове. Остарели водопроводи в блокове и къщи могат да причинят замърсяване с олово, ръжда, пластмаси и др.
  • В новата директива на ЕС държавата може да освободи ВиК от отговорност за качеството на водата. Например, за източници, които обслужват по-малко от 50 души.
  • Високо хлорно съдържание. Хлорът се използва за дезинфекция на водата от микроорганизми и e един от най-честите проблеми с водата от ВиК.
  • ВиК дружествата имат трудности с поддръжката на водопреносната система извън големите градове. Проблемът е по-чувствителен в малките населени места и обезлюдяващите райони на страната.
  • Държавата е контролиращият орган над ВиК дружествата и не винаги изпълнява отговорностите си. Например, да гарантира актуална информация за качествата на питейната вода във водопреносната мрежа. Много ВиК дружества не са публикували изследвания на водата в сайтовете си от години.

Бутилирана вода

Бутилираната питейна вода, която се продава е три основни вида: минерална, изворна и трапезна. Първите два вида са обект на специалната директива на ЕС за натурални минерални води. Трапезната вода се придържа само към нормативната рамка за питейна вода.

Най-новото изследване на американския Национален Здравен Институт разкрива съдържанието на микропластмаси в бутилираната вода. Оказва се, че литър вода от пластмасова бутилка съдържа средно около 240,000 частици от микропластмаси. Тези частици са с големина по-малка от 1 микрон. Тепърва ще се правят изследвания какъв е здравословният ефект от тях.

Освен това, бутилиращите компании използват флуорид за почистване на пластмасовите бутилки за многократна употреба (бутилки за диспенсъри). Това носи риск от предозиране на водата с флуорид над допустимите 1.5мг/л.

Предимства на бутилираната вода

  • Бутилиращите компании са задължени да осигуряват чиста от микроорганизми вода за консумация.
  • Удобството да получиш вода с познати вкус и качество почти навсякъде из страната.
  • Лесно се складира – идва си с контейнера.
  • Здравословно минерално съдържание, когато се употребява с мярка. Самите производители препоръчват да се редува минерална вода с изворна или трапезна.

Недостатъци на бутилираната вода

  • Най-скъпият метод за набавяне на вода за дома.
  • Опасност от замърсяване при бутилирането, складирането и доставката. Една бутилка минава през доста ръце докато стигне домът Ви и рискът от замърсяване на водата или контейнера не е пренебрежим.
  • Слаби вкусови качества на някои марки.
  • Пластмасата от бутилираната вода е сериозен замърсител на природата.
  • Поглъщане на микропластмаси с водата.
  • Възможност за прекомерно съдържание на флуорид във водата.

Домашни системи за пречистване на вода

Домашните системи за пречистване на вода са методът, по-който получавате пълен контрол над минералните и вкусови качества на водата. Системите за филтриране на вода използват две основни технологии, за да премахнат и най-фините замърсявания от водата: ултрафилтрация или обратна осмоза. В комбинация с допълнителни филтри можете дори да полирате вкусовите качества на водата, да я минирализирате и да я алкализирате.

Домашните системи са единствения начин да гарантирате липсата на PFAS частици във водата.

Ако сте недоволни от вкуса и качеството на вода в дома, или добивате питейната си вода от кладенец или каптаж, това е решението на проблемите Ви.

Предимства на домашните системи за пречистване на вода

  • Тотален контрол върху качеството и чистотата на водата.
  • Най-прецизното премахване на органични и неорганични замърсители от водата
  • Подобряват вкуса.
  • Възможност за омекотяване, минерализация и алкализация.
  • Комплект филтри са достатъчни за 7000+ литра вода при повечето модерни системи.
  • Втората най-достъпна цена на литър.

Недостатъци на домашните системите за пречистване на вода

  • Изискват висока начална инвестиция в сравнение с другите методи.
  • Изискват подмяна на филтрите след определен дебит на вода.
  • Някои системи са с по-бавен дебит на водата.
  • Някои системи са уязвими към замърсяване от микроорганизми.
  • Някои търговци преустановяват продажбата на филтърни консумативи, което Ви принуждава да закупите нова система.

Кани за пречистване на вода

Каните за пречистване на вода са най-популярният метод за подобряване на вкусовите качества на водата в дома. Седиментните филтри задържат песъчинките, а филтрите с активен въглен абсорбират повечето вещества, отговорни за неприятен аромат. Активният въглен може да абсорбира някои PFAS частици, но като цяло е неефективен в борбата с тях. Освен това, някои филтри с активен въглен са уязвими от развитието на микроорганизми в тях.

Някои кани притежават и йонообменен филтър, който омекотява водата. Не притежават способност за филтрация на фините органични и неорганични замърсители във водата и не се препоръчват като основно средство за пречистване на вода.

Предимства на каните за пречистване на вода

  • Полират вкусовите качества на водата.
  • Филтрират някои замърсители.
  • Възможност за омекотяване на водата.
  • Ниска начална инвестиция в сравнение с пречиствателните системи.

Недостатъци на каните за пречистване на вода

  • Бавен дебит на пречистване.
  • Комплект филтри са достатъчни за едва 100-150 литра.
  • Ограничена способност за филтрация.
  • Някои филтри с активен въглен са уязвими към замърсяване от микроорганизми.
  • Честа подмяна на филтрите.
  • Трудност да откриете филтри за някои модели.

Каква вода да пием наистина?

Вече сте наясно с основните методи, които обществото използва за питейна вода. Време е да изследваме как всеки от тези методи се справя с най-важните въпроси за водата.

Трябва ли водата да се пречиства?

Водата е източник на живота, но за съжаление не всичко живо в нея е полезно за хората. От дълбока древност, човечество пречиства водата, за предотврати заразяването й от микроорганизми, които водят до животозастрашаващи болести и епидемии.

Съвремието носи и нови замърсители от индустрията и земеделието. Частици като тежки метали, вредни химични съединения, пестициди и торове попадат във водоемите чрез естествения кръговрат на водата и пътя й през почвите. Тези замърсители носят дълготрайна опасност за здравето и не са за подценяване. Водата от кладенци и каптажи е особено уязвима към замърсявания.

Най-новата заплаха за водата са полифлуорираните алкилни вещества (PFAS). Те са изключително устойчиви на разграждане химични вещества, които са резултат на индустриалната дейност. Попаднат ли в тялото, те остават там практически доживот. PFAS могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак.

Милиони хора са засегнати от тези вещества чрез водоснабдяването във Франция, Италия и Германия. В България, все още не е правена оценка на PFAS във водоснабдителната мрежа. Европейската комисия трябва да изготви рамка за наблюдение и оценка на PFAS до края на 2024. Тепърва ще се вземат мерки за ограничаването им. Темата е толкова сериозна, че ще посветим специална статия на нея.

Засега най-ефективният метод за пречистване на PFAS частици са домашните системи с обратна осмоза.

В предната секция на статията се запознахте с ефективността на най-популярните методи за пречистване и доколко може да разчитате на тях.

Оценка:

Метод Оценка
Системи за пречистване на вода 6+
Вода от ВиК 4 заради слабите вкусови качества
Кани за вода 4 защото са вторично средство за пречистване
Бутилирана вода 3 заради микро пластмасите

Твърда или мека вода трябва да пием?

Твърдостта на водата не представлява особен здравословен фактор при избора на вода. Единствената научно доказана вреда от твърдата вода е разхлабителният ефект на магнезия в голяма концентрация. За повече подробности може да видите статията ни, която изчерпателно обяснява що е твърдост на водата и вредните ефекти от нея. Там ще намерите и информация каква е преобладаващата твърдост по региони в България.

От съществено значение са най-вече вкусовите качества на твърдата и меката вода, но и тук няма единодушно мнение, а въпрос на предпочитание.

ВиК не взема мерки да променя твърдостта на водата. Бутилираните води имат различна степен на твърдост. Като цяло минералните и изворни води имат по-твърд вкус заради минералите в тях. Някои трапезни води минават през филтрация с обратна осмоза, която задържа минералите и затова са меки на вкус. Някои кани имат йонообменен филтър, който омекотява водата. Домашните системи за пречистване на вода могат да предоставят както омекотена вода, така и минерализирана.

Оценка:

Метод Оценка
Бутилирана вода Широка гама от твърди и меки води в магазините.
Системи за пречистване на вода Възможност за избор на мека или твърда вода.
Кани за вода Възможност за омекотяване при някои модели.
Вода от ВиК Няма възможност за избор.

Полезна ли е алкалната вода?

Нормалната pH стойност на водата е около 7. По-ниските стойности правят водата по-киселинна, а по-високите стойности от 7 я правят по-алкална.

Съществуват изследвания с мишки, които показват някои здравословни ползи от алкалната вода, но все още няма научни изследвания с хора, които да ги потвърждават. Има изследване с хора на американския Национален Здравен Институт, което открива, че вода с pH над 10 предизвиква хиперкалиемия (завишени нива на калий в организма). По-тази причина не се препоръчва консумация на алкална вода от бебета и хора с бъбречни проблеми. Освен това препоръчителната стойност на pH за повечето алкализиращи филтри е не по-висока от 9.5.

ВиК имат задължение да следят, че pH е в допустимите норми. Някои бутилирани води са с естествена висока алкалност, а други използват електролиза, за да завишат алкалността на продукта си. Някои домашни системи за вода притежават алкализиращ филтър, който повишава pH на водата чрез добавката на калциеви или магнезиеви карбонати, които вдигат алкалността и твърдостта на водата. Каните за пречистване на вода не влияят на алкалността на водата. Съществуват кани с йонизатори, които произвеждат алкална или киселинна вода, но нямат пречистваща функционалност.

Оценка:

Метод Оценка
Бутилирана вода Някои марки са с естествено алкална вода.
Домашни системи за пречистване на вода Някои системи могат да настройват ниво на алкалност чрез алкализиращ филтър.
ВиК вода ВиК имат задължение да следят водата да е в допустимите норми за pH.
Кани за пречистване на вода Не следят алкалността на водата.

Полезна ли е минералната вода?

България е известна с минералните си извори и техния лечебно-терапевтичен ефект. Тези води са богати на полезни хранителни вещества и всеки извор има специфична концентрация на въпросните елементи. Според съставът на водата има няколко основни вида полезни минерални води според проучване на Национален Здравен Институт:

  • сулфатни – полезни за храносмилателния тракт;
  • хлоридни – полезни за храносмилателния тракт и противовъзпалителен ефект;
  • калциеви – полезни за костната система;
  • магнезиеви – полезни за храносмилателния тракт, жлъчните пътища, менструалните цикли, климактериума и постменопаузална остеопороза;
  • флуоридни – полезни за зъбите в ограничено количество; токсичен ефект за зъбите и костите при висока консумация (над 1.5мг/л)
  • железни – полезни срещу анемия;
  • натриеви – консумацията носи риск от сърдечни проблеми, ако натрият е свързан с хлориди.

За съжаление, същото проучване на Националния Здравен Институт споменава и висока хормонална активност на хората към пластмасовите бутилки, в които се държи водата. По-специално, занижени и завишени нива на естроген при контакт с микропластмаси от PET бутилки (бутилки за минерална вода и газирани напитки). Същата опасност носят и някои пластмасови водопроводни тръби.

Въпреки че водата никога не е била основен източник на минерали за човека, приносът й далеч не е пренебрежим. Интересно е, че Националния Здравен Институт препоръчва да направим диетични ограничения, за да ограничим риска от предозиране, а не ограничение на водата при консумиране на неминерална вода.

Ако живеете в район с естествено висока минералност на водата, бихте могли да използвате домашна система за филтриране на прекомерната минералност. Ако пък искате по-високо съдържание на някои елементи, може да използвате минерализиращ филтър. Те обогатяват минералното съдържание на водата и обикновено съдържат калий, калций, натрий и магнезий.

Оценка:

Метод Оценка
Бутилирана вода Естествените български минерални и изворни води са несравними, но използвайте само стъклени бутилки.
Домашни системи за пречистване на вода Можете да използвате минерализиращ филтър, който да ви доставя оптимални количества от 4-те най-важни минерала.
ВиК вода ВиК нямат отношение към минералността на водата, освен ако не е извън допустимите норми.
Кани за пречистване на вода Нямат минерализиращи функции.

Каква вода избирате да пиете?

Навярно вече сте разбрали, че чистата вода е разтегливо понятие. Цивилизационните промени през последните два века създадоха огромни предизвикателства пред опазването на питейната вода и зависи от всички нас какво тепърва ще се случи.

ООН посочва недостига на питейна вода като един от най-големите рискове през следващото десетилетие. В България, все по-често страдаме от суша, пресъхнали язовири и занемарена язовирна мрежа. Най-малкото, което можем да направим като общество, е да започнем да говорим за проблемите с водата.

Искаме ли пластмаса във водата? Искаме ли да знаем каква вода пием от чешмата? Това са проблеми, които тепърва ще решаваме като общество, но можете да решите персонално още днес с Чиста Вода България.

Ние сме експерти в предлагането, изработката, и монтажа на домашни системи за пречистване на вода. Няма да ви препоръчаме уязвима система, няма да прекратим поддръжката на филтрите, дори няма да ви убеждаваме да купувате, ако нямате реална нужда. Свържете се с нас за консултация, за да изберем заедно най-подходящото решение за Вашите нужди.