Популярна тема е дали един диспенсър за вода трябва изобщо да се почиства и как точно да се осъществи почистването. Въпреки че има много противоречиви мнения онлайн, тук ще откриете изчерпателен отговор на най-често срещаните въпроси по темата. Включително:

  • Трябва ли да се почистват диспенсърите за вода?
  • Колко често се почистват диспенсърите за вода?
  • Как се почиства диспенсър за вода?
  • Почистване на диспенсър с лимонена киселина.

   Почистване на диспенсър за вода

Диспенсърите за вода се нуждаят от редовно външно и вътрешно почистване по две основни причини: органични замърсявания и натрупване на котлен камък.

Органичните замърсители създават опасност от микробиологични инфекции. Те са особено чести при бутилковите диспенсъри, където самите галони често са изложени на опасност.

Понякога гърлата на бутилките се замърсяват по време на транспорта и при инсталацията им в диспенсъра, те заразяват вътрешния резервоар с бактерии или вируси. В по-редки случаи, самите бутилиращи компании не спазват хигиенните норми и галоните за вода се инфектират още при бутилирането.

В такива случаи, водата има характерен застоял дъх, който често се описва като “жабурняк”. За нещастие, когато вкусът и мирисът се променят, обикновено е твърде късно. Ползвателите на бутилковия диспенсър вече са консумирали от замърсената течност и вредните микроорганизми са нанесли щети на организма им. Затова, галоните за вода са забранени в повечето детски градини.

Филтърните диспенсъри за вода нямат такъв проблем по отношение на органичното замърсяване. По начало, водата от водопреносната мрежа в България се смята за чиста от микроорганизми и проблем би възникнал само при стара и повредена мрежа. Дори и в тези случаи, качествените филтърни диспенсъри премахват микроорганизмите и органичните замърсители.

При тях, възможността за микробиологично замърсяване идва единствено при ежедневната употреба на външното тяло и то заради човешкия фактор. Ето защо е достатъчно да се дезинфекцират зоните на експлоатация като бутони, канелки, поставки за чаша и отводнителна зона.

Що се отнася до котления камък, тук от значение е преди всичко твърдостта на водата. При бутилковите диспенсъри, варовикът се утаява и натрупва във вътрешния резервоар, откъдето може да се наслои в свързаните елементи при изпомпване. В такива случаи качеството на водата спада, но и самият уред е застрашен от повреди.

При филтърните диспенсъри, варовикът обикновено се причиства от водата и котленият камък не е способен да нанесе поражения на уреда.

   Колко често се почистват диспенсърите за вода?

На този въпрос, всеки производител дава собствен отговор, съобразен с нуждите на технологията. И все пак, приетото правило за бутилкови диспенсъри е поне веднъж на 2 месеца и всеки път след “жабурнясването” на водата.

Дори и да не се забелязва зеленясването на течността, вътрешните компоненти като маркучи и резервоари събират всякакви замърсители – както органични, така и варовикови.

Експлоатационните зони на външното тяло от друга страна, трябва да се почистват по-често заради човешкия контакт. Препоръчително е в грипните сезони да се почистват канелките поне веднъж дневно с антибактериални мокри салфетки.

При филтърните диспенсъри, няма необходимост от почистване на резервоарите, защото филтрационната система не допуска органично или седиментно замърсяване в тях. Експлоатационните зони на външното тяло могат да се дезинфекцират регулярно както при всички останали уреди.

   Как и с какво се почиства диспенсър за вода?

По-лесната част на този въпрос е с какво се почистват диспенсърите. Подходът и тук е различен между бутилковите и филтърни диспенсъри, но не забравяйте да изключите електрическите уреди от електрозахранването преди да започнете почистването.

   Как се почиства бутилков диспенсър?

За дезинфекция на замърсени бутилкови диспенсъри се препоръчва разтвор от вода и белина или вода и ябълков оцет. (топла вода:оцет – 3:1; вода:белина – 2 супени лъжици : 4 литра) С разтвора се почистват резервоара и тръбичките, като идеята е да се премахнат органичните наслагания. Оцетът разтваря и варовиковите натрупвания. Добре е след измиването на резервоара, да се изплакне добре с (дестилирана) вода, за да не се усещат вкусът и мирисът на хлор или оцет.

Алтернативен метод за дезинфекциране на резервоара е озоновото почистване, което се извършва от специалисти. Тъй като озонът е безмирисен, водата не променя вкуса си след чистене с този газ.

Не се препоръчва употребата на белина, други избелващи препарати или абразивни методи за почистването на външната част на всички видове диспенсъри. Използвайте просто сапунена вода и ще постигнете задоволителни резултати. При почистването на външните зони, които влизат в контакт с човек или вода, може да използвате и антибактериален сапун.

За неексплоатационните части на диспенсъра използвайте сух плат, за да бършете праха.

   Как се почиства диспенсър с филтър?

Вътрешната част на филтърните диспенсъри рядко се нуждае от почистване, тъй като филтрите задържат всякакви органични и неорганични замърсители. Разбира се, налага се тяхната смяна, тъй като те се износват с времето. Дълготрайността на филтрите зависи от вида и качеството им. Ако не сте сигурни кога да ги подменяте, най-добре се консултирайте със специалист.

Съществуват онлайн съвети, където се препоръчва почистването на филтрите в оцетен разтвор. Предполага се, че оцетът ще разтвори варовика и убие микроорганизмите, но действието му няма да спре дотам. Той може да разяде самите филтри и дори да повреди вътрешните компоненти на моделите с обратна осмоза. Освен това, оцетът ще е абсолютно безполезен за почистване на карбонови филтри, където филтрацията работи на принципа на химичните връзки.

Външното тяло се почиства по същия начин като при бутилковите диспенсъри – парче плат за праха и антибактериални мокри салфетки за експлоатационните зони.

   Почистване на диспенсър с лимонена киселина

Мнозина препоръчват лимонената киселина като добър метод за почистване на бутилкови диспенсъри. Тук идеята е същата като при оцета – премахване на органичните и варовикови натрупвания.

Съотношението тук е 3 супени лъжици лимонена киселина на 1 литър вода. С готовата смес се промиват резервоарите и маркучите на диспенсъра, като е препоръчително да се накиснат за 30-ина минути.

В никакъв случай да не се мие външното тяло с разтвора. Лимонената киселина отблъсква всякакви микроорганизми и ограничава развитието им, и мнозина я препоръчват като предпазно средство против микроби. И все пак, тя има корозивен ефект и може да причини сериозно дразнене при попадане в окото.

   Как да НЕ почиствате диспенсър за вода?

Като изобретатели на диспенсъри за вода, ние сме наясно, че поддръжката на уредите може да изисква сериозен финансов и времеви ресурс. Ето защо нашите проекти са създадени да Ви спестяват пари и усилия.

Диспенсърите за вода от серията SmartWaterSpot изискват изключително малко поддръжка, но Вие можете да си спестите дори и това с нашите клиентски услуги. Свържете се с нас, за да получите безплатна, необвързваща консултация и заедно да намерим решение за Вашите нужди.