5 причини, поради които не трябва да пиете бутилирана вода

Пластмасата е вредна не само за природата, но може да представлява опасност за човешкия организъм.

Водата е от съществено значение за живота. Тя е не просто освежаваща напитка, но играе важна роля за организма и всяка от функциите му. Тъй като водата е толкова важна за организма и е необходимо да сме добре хидратирани, много компании са превърнали тази течност в бизнес, който подвежда потребителите в продължение на десетилетия. С девизи като „9 от 10 лекари я препоръчват“ много корпорации продават бутилирана вода, твърдейки, че тя е по-здравословна от чешмяната. Въпреки че привидно това е така, някои компании предлагат вода с лошо качество на цени, които са твърде високи за потребителите.

Бутилираната вода не е екологична алтернатива, въпреки че корпорациите биха искали да вярваме именно в това. Вярно е, че много компании в момента имат политика за рециклиране и повторно използване на пластмасовите бутилки, но в повечето случаи бутилките се озовават в кошчето и замърсяват околната среда. Не казваме, че чешмяната вода е 100% безопасна, тъй като всичко зависи от това, как е била третирана, за да е подходяща за консумация от човека. И все пак – съществуват 5 причини, поради които не трябва да пиете бутилирана вода.

Пластмасовите бутилки за вода не щадят природата

Както споменахме по-горе, корпорациите искат потребителите да вярват, че пластмасовите бутилки са биоразградими и щадящи околната среда. Въпреки това тези бутилки са произведени от материали, на които са нужни стотици години за разграждане.Съществуват много кампании за рециклиране и намаляване въздействието на пластмасовите бутилки върху околната среда. Но те далече не са достатъчни, за да спрат замърсяването на околната среда. С други думи – много повече пластмасови бутилки се изхвърлят, отколкото се рециклират. В допълнение, „биоразградимите“ бутилки не се разграждат толкова лесно, колкото етикетът им показва, тъй като те просто са произведени с по-малко пластмаса, отколкото другите.

Голяма част от бутилираната вода е същата като чешмяната, но с по-висока цена

Бутилката на водата може и да изобразява ведро поточе или извор. Това не означава, че водата е чиста или с високо качество. Всъщност само малък процент от бутилираната вода идва от извори или подземни източници.

Почти 25% от всички бутилирани води са идентични с чешмяната вода по отношение на качеството. Някои компании филтрират или облъчват водата с ултравиолетова светлина със стойности, 100 пъти по-високи, отколкото в същото количество чешмяна вода. В допълнение, няколко проучвания са установили, че проби от бутилирана вода съдържат фталати, мухъл, микроби, бензен, трихалометани, дори арсен. Някои експерти смятат чешмяната вода за по-надеждна, въпреки че процесът на пречистване, използван при разпределението на общинска вода, все пак трябва да бъде взет под внимание.

Много бутилирани води съдържат токсини

Пластмасата, използвана за бутилирана вода, не е вредна само за планетата, но също така може да увреди човешкото тяло. Повечето компании за бутилирана вода използват вид пластмаса без бисфенол, който е по-малко токсичен от другите видове пластмаса. Въпреки това той съдържа други химични съединения, които могат да изтекат по всяко време, ако бутилката е изложена на топлина. Някои от тези химически продукти са възможни ендокринни разрушители, въпреки че това не е научно потвърдено.

Местната вода е идеалната добавка към органични храни

Органичната храна стана много популярна, след като се установи, че е много по-здравословна от храните, които са били изложени на пестициди и други химикали. Приготвянето на тези храни с чешмяна вода е начин да се подкрепи здравословнoтo и екологичнo хранене.

Съществуват алтернативи на бутилирана вода

Закупуване на бутилка за многократна употреба в размер и стил, който ви харесва, е чудесен начин да спестите пари и да бъдете здрави. В същото време може да помогнете на околната среда. Съществуват много бутилки на пазара, които са идеални за пълнене с вода у дома. Така че винаги може да имате тази жизненоважна течност под ръка.

Съществуват и някои иновативни продукти за дома, които могат да повишат доверието в пиенето на вода от чешмата. Добавянето на Филтрираща система към кранчето. Това е лесен за инсталиране начин и гарантирано ще подобри качеството на водата. Стъклената кана с биоразградим филтър е чудесен избор, който ще гарантира по-безопасна вода.