Навярно знаете, че не трябва да пиете вода директно от чешмата. Причината е, че водата, която минава през водопроводите не е никак чиста и съдържа куп вещества и елементи, някои от които са отровни и опасни за здравето, ако се приемат дълготрайно и се натрупат в организма. Става въпрос за примеси към водата като тежки метали, бактерии, остатъци от пестициди, вируси, химикали и други токсични примеси, които попадат в нея докато тя изтече от вашата чешма или пък са влезли във водоема, от който се захранва водопроводната система.

И все пак постоянно готвите и миете различни храни, така че е добре да намерите начин на пречистване на водата у дома. За да запазите здравето на Вас и близките Ви хора.

Да, можете в домашни условия да извършвате постоянно пречистване на водата с помощта на филтър за вода или цялостна система за пречистване на питейна вода.

Филтър за вода може да се монтира само на една от чешмите в дома ви, но можете да го поставите и на други места в зависимост от вида, който изберете.

Трябва ли да ползвате филтър за диспенсър?
Много хора предпочитат да не си купуват ежедневно бутилки с вода и са монтирали в домовете и офисите си диспенсър за вода. Той може да работи с бутилка вода или пък да е вързан към водопроводната система и директно да пречиства чешмяната вода. И все пак дори тя да минава някаква обработка през машината, вкусът и качеството ѝ ще са много по-добри, ако допълнително поставите филтър за диспенсър.

Както споменахме, котленият камък е силно разпространен проблем, така че помислете и за монтиране на система за котлен камък (инсталация за омекотяване на вода).

Кога да ползвате филтър за вода за хладилник?
По-модерните хладилници директно пускат охладена вода – едно силно удобство особено в по-горещите дни. Тази питейна вода задължително се нуждае от пречистване и изборът на филтър за вода за хладилник е повече от препоръчителен. Тези филтри са компактни, монтират се лесно и в общия случай съдържат активен въглен, който отнема хлора, пестициди и органиката придаваща неприятен вкус и мирис на водата. Резултатът е вкусна трапезна вода.

Като един от най-използваемите електроуреди в дома ви, работещ с вода, хладилникът ви се нуждае и от филтър за твърда вода, който да я омекотява премахвайки частиците на котлен камък в нея, които полепват по самия уред и намаляват живота и ефективността му.