Ще бъдете изненадани от предимствата на филтрираната вода. Освен премахването на замърсителите, има и множество други действия, които филтрираната вода има върху Вашето благосъстояние. С това, нека скочим в списъка!

Премахва хлора
Водата трябва да бъде обеззаразена, преди да може да бъде разпределена като местна питейна вода. Повечето местни водоизточници използват хлор за предотвратяване на замърсяване с микроби и бактерии от водата. Въпреки че е добре за дезинфекция на водата, тя може да се окаже вредна за човешкото здраве, включително повишен риск от рак. Добрата новина е, че филтрирането на водата ви помага да се премахнат остатъците от хлор от градските филтри за чешма.

Намалява варовика
Варовикът е почти бели, варовити отлагания, които често срещате в чайниците. Това е едно от нещата, заради които домашната вода се чувства „твърда“. Заедно със създаването на твърда вода и причиняването на натрупване в тръбите и уредите, варовикът влошава вкуса на водата. В някои райони водата от чешмата има голямо количество варовик. А понякога дори бутилираната вода може да съдържа варовик. Поради това филтърът може да бъде изключително важен. Качественият филтър значително ще намали котления камък във Вашата вода за пиене или готвене.

По-добре за околната среда
Инвестирането в бутилка за вода за многократна употреба може да ви спести пари в дългосрочен план. Също така, той спасява околната среда от негативното въздействие на масовото производство на бутилки за вода за еднократна употреба.

Намалява миризмата на чешмяна вода
Може да сте забелязали, когато включите водата от чешмата, че има неприятна миризма. Тъй като чешмяната вода се обработва с различни химикали, изложена на тежки метали и други аспекти на околната среда, водата ви може да има лоша миризма. За щастие, филтрирането на водата ви помага да се отстранят химикалите и други външни замърсители. Именно това причинява неприятната миризма. Премахването на миризмата прави усещането за пиене на вода много по-приятно.

Подобрява здравето на кожата
Общоизвестно е, че пиенето на много вода помага за подобряване на хидратацията на кожата. Пиенето на филтрирана, чиста вода може да добави и към предимствата на Вашата рутинна грижа за кожата. С по-малко сурови химикали във водата, тялото ви ще има по-лесно време да обработи водата и да поддържа кожата ви перфектно хидратирана. Освен диетичната вода, филтрирането на водата за душ може да омекоти водата и да остави кожата ви с повече влага, отколкото ако използвате обикновена чешмяна вода.

Премахва тежките метали от водата
Обикновената вода от чешмата също съдържа определени количества тежки метали. Метали като олово, живак, арсен и диоксини, наред с други, са открити в общата чешмяна вода. Разбира се, тези вещества са вредни за тялото ви, така че наличието им, дори само в малки концентрации, може да бъде проблематично. Филтрирането на водата значително намалява тежките метали във водата и по този начин намалява потенциалните здравословни проблеми, съпътстващи поглъщането на тежки метали.

Намалява киселинния рефлукс
Ако страдате от киселини или киселинен рефлукс, филтрирането на водата може да ви помогне! Докато тази специфична полза е ограничена до алкални водни филтри, има изследвания, които показват ползи от пиенето на алкална вода. Алкално се отнася до нивото на рН във водата, което измерва по-далеч от киселинния диапазон на скалата на рН. Преди всичко останало, тази филтрирана вода може значително да помогне при киселини и киселинен рефлукс.

Има антиоксидантни свойства
Може да изглежда малко вероятно филтрираната вода да има антиоксидантни свойства, но е възможно. Антиоксидантите във филтрирана вода се измерват чрез техния потенциал за намаляване на окисляването (ORP), което е измерването на потенциалната енергия, измерена във вода. Някои филтри могат да намалят нивата на окисление във Вашата вода, придавайки й полезни антиоксидантни свойства. Антиоксидантите могат да бъдат създадени от човека или естествени и могат да предотвратят или забавят някои видове увреждания на клетките.

Прави вкуса на водата по-добър
Филтрираната вода не само мирише по-добре от чешмяната, но и може да има много по-добър вкус. Чрез премахване на хлор, диоксини, олово, живак и арсен, Вашата вода ще бъде по-чиста, а вкусът – по-чист. И всъщност можете да опитате и разликата! Опитайте да изпиете чаша вода направо от чешмата си и след това с помощта на филтър за кана да налеете чаша вода. Филтрираната вода ще има вкус по-чист и освежаващ.

Подобрява храносмилането
Филтрираната вода има подобрено здравословно минерално съдържание, което може да помогне за храносмилането. С подходяща хидратация тялото ви може по-лесно да транспортира тези хранителни вещества и минерали през тялото ви. С разпределянето на повече хранителни вещества в тялото ви не само ще се чувствате по-добре, но и тялото ви ще може по-лесно да обработва разтворимите фибри. Това прави процеса на храносмилане по-нежен към тялото ви.

Намалява сърдечния стрес
Друго предимство, което работи с алкализиращи филтри, е намаляването на сърдечния стрес. Проучване показа, че използването на алкализиращи добавки преди интензивно кардио може да намали стреса по време на Вашата тренировка. Алкално филтрираната вода може да понижи кардиореспираторния стрес, да намали нивата на лактат в кръвта и да увеличи нивата на мощност на горната част на тялото по време на тренировки.

Поддържа ви по-здрави
Филтрирането на водата прави водата ви по-миризма и вкус, което улеснява пиенето. И да останеш хидратиран е една от първите защитни линии за предотвратяване на болестта. Поддържането на правилна хидратация през целия ден не само ще ви помогне да се почувствате по-добре, но ще помогне на тялото ви да изгради защитата, необходима за избягване на настинки или грип, което ще ви помогне да останете по-здрави по-дълго.

Спестява пари от бутилирана вода
Когато използвате филтрирана вода или от чешмата, или от филтрирана стомна, вие спестявате много пари от закупуване на бутилирана вода. Инвестирането в контейнер за вода за многократна употреба без BPA и пълненето му през целия ден елиминира необходимостта от закупуване на бутилирана вода. Американците са склонни да правят средно близо 200 бутилки с вода годишно и при два долара на бутилка това може бързо да се увеличи. Спестете си пари, пиейки филтрирана вода от дома.

Помага за предотвратяване на главоболие
Дехидратацията може да доведе до редица дискомфортни симптоми, включително раздразнителност, запек, мозъчна мъгла и главоболие. За щастие, пиенето на чиста, филтрирана вода ограничава симптомите на дехидратация и може да избегне или подобри главоболието. Тъй като филтрираната вода има по-добър вкус, по-лесно е да се пие правилното количество всеки ден, за да се избегне дехидратацията и изтощителните симптоми, които идват с нея.

Прави вкуса на храната ви по-добър
Без органични замърсители и химикали във водата, вкусовете на храната ви ще преминат по-добре. Когато готвите с обикновена чешмяна вода, тежките метали и хлорът, които идват през чешмата ви, могат да абсорбират храната, която готвите, което може да направи вкуса й малко по-различен. Когато кипнете вода, по-вероятно е да се появи и варовикът. Използването на филтрирана вода обаче се отървава от тези допълнителни замърсители и храната ви ще има по-естествен вкус и ще бъде по-здравословна за вас.

Подобрява здравите зъби
Алкален филтър за вода намалява киселинността на Вашата вода, което може значително да подобри здравето на Вашите зъби. Киселинните нива на pH имат потенциал да причинят влошаване и деминерализация на зъбите, което може да доведе до сериозни проблеми с течение на времето. Намаляването на киселинността на Вашата вода с алкален филтър ще поддържа зъбите ви здрави и ще им даде по-чисто усещане.

Увеличава енергията
Вашето тяло се нуждае от много вода, за да функционира. Поради тази причина поддържането на правилна хидратация през целия ден е необходимо, за да живеете активен живот. Често, когато си мислим, че се нуждаем от енергийни напитки, кафе или друга форма на кофеин, се оказва, че просто се нуждаем от по-добра хидратация. Пиенето на достатъчно количество филтрирана вода може да ви даде необходимата енергия без кофеин, за който е известно, че допълнително дехидратира тялото.

Подобрява хидратацията
Филтрираната вода всъщност може да подобри всъщност подобрява Вашата хидратация. Проучване показа, че субектите, на които е била давана да пият богата на минерали алкална вода в продължение на четири седмици, са показали подобрен статус на киселинен баланс и хидратация само след първата седмица. Затова трябва да сте сигурни, че използвате алкален филтър, за да получите същите предимства.