От 3 юли някои пластмасови продукти за еднократна употреба в ЕС и България ще бъдат забранени.

Забранените за пускане на пазара от 3 юли са клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите чинии, сламките, бъркалките, пръчиците за балони и съдовете за храна и напитки от експандиран полистирен – т.е. стиропор, както и оксо-разградимата пластмаса.

По отношение на останалите кутии за храна за еднократна употреба, при които може да се консумира директно от съда или да се изнесат навън, както и чашите и техните капаци всяка държава ще трябва да изготви мерки за намаляване на потреблението им. Целта е да се обърне трендът на ръст на потреблението, като към 2026 г. трябва да има намаление на потреблението, измерено спрямо 2022 г.

При пластмасовите бутилки до 3 литра има промяна на изискванията. Тези от тях, които са от полиетилен терефталат (бутилки от PET) от 2025 г. ще трябва да съдържат най-малко 25% рециклирана пластмаса, а от 2030 г. – минимум 30%. Изчислението ще е на база средна стойност за всички бутилки от PET, пуснати на пазара. Отделно ще трябва да се повиши и разделното им събиране. До 2025 г. 77% от бутилките трябва да бъдат събирани, а до 2029 г. – 90%. Друг голям проблем са капачките и капаците. Те ще трябва да остават прикрепени към съдовете по време на употребата на продукта и ще важи от 3 юли 2024 г.

Пълна статия на следния адрес
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/climate/2021/04/29/4204526_noviiat_vrag_na_evropa_plastmasata/?ref=header-theme